DKK | EUR | USD

Hvad er en PLC?

Alle PLC’er (programmerbare logiske kontrollere) gør stort set det samme; kontrollerer maskinprocesser. Typiske PLC-funktioner inkluderer timing, styring og sekvenser af handlinger som at slå motorer, pumper eller ventiler til eller fra.

En sikkerheds-PLC er, på den anden side, en dedikeret kontroller specifikt bygget og certificeret til at imødekomme sikkerhedskrav, såsom de funktionelle sikkerhedsdirektiver IEC 62061, ISO 13849-1 eller IEC 61508, der definerer SIL-niveauer (Safety Integrity Level), eller niveauerne af risikoreduktion, som nogle sikkerhedsfunktioner leverer.

Hvad angår den faktiske fysiske PLC, på hardwareniveau, er der en række vigtige forskelle. En primær forskel mellem de to typer PLC'er er tilstedeværelsen af redundans og selvkontrolmekanismer i sikkerheds-PLC’en, som ikke er til stede i en almindelig PLC.

XS26 Serie-kontroller fra Banner Engineering er en sikkerheds-PLC, der har op til 8 I/O-udvidelsesmoduler, 26 digitale indgange og 2 solid state sikkerhedsudgange. Modeller med udvidelsesmoduler har en række sikkerhedsindgange, solid state sikkerhedsudgange og sikkerhedsrelæudgange. (Billedkilde: Banner Engineering)

En anden vigtig forskel er i indgangs- og udgangsstadierne. For indgange overvåger en sikkerheds-PLC løbende status på indgangene for at opdage eventuelle fejl eller funktionsfejl, der kan indikere problemer længere nede på linjen eller i selve maskinen. Hvad angår udgange, er der ekstra sikkerhedskredsløb mellem udgangen og en enhed, der er tilsluttet en udgang, der er designet til at begrænse enhver skade på eksterne enheder, hvis der findes en eller anden form for fejl eller funktionsfejl.

Mindre fleksible sikkerhedsregulatorer, såsom Safety Bridge sikkerheds-PLC’en fra Phoenix Contact vist her, kan let tilpasses med sikre udvidelsesmoduler. Det er multifunktionelt til en lang række sikkerhedsfunktioner. Det tilbyder 20 sikre indgange, 4 sikre udgange, 4 alarmudgange og 2 clock-udgange, mens den kun måler 67,5 mm. (Billedkilde: Phoenix Contact)

Så hvordan ved du, om du kan bruge en almindelig PLC, eller om du har brug for en sikkerheds-PLC? Sandsynligvis kender du sikkerhedskravene til den maskine, du designer på en af to måder; på grundlag af det land, hvor den vil blive brugt, og dermed sikkerhedsreglerne for maskiner i det land, og/eller på grundlag af den maskintype, du designer.

For eksempel er der forskelle mellem sikkerhedskrav til maskiner i USA, EU og Kina. Men også maskiner, der bruges i føde- og drikkevareindustrien, eller en kontroller til en stempelpresse eller kontrollere i et olieraffinaderi har forskellige sikkerhedskrav.

Om denne forfatter

More posts by Digi-Key's North American Editors